Se lasă cu amenzi de până la 2.500 lei pentru cei care stau la bloc. Trebuie urgent documentul

de: Andrei Simion
11 09. 2020

Viața la bloc, în România, vine cu diverse responsabilități. Cea de acum, dacă nu e respectată, se lasă cu amenzi. Așa că mai bine să te pui la adăpost decât să regreți.

Când vine vorba de vânzarea sau închirierea unui apartament, trebuie să ai informații despre performanța energetică. Mai mult, din 3 august ești pasibil de amendă, dacă nu faci așa ceva. Această lege stabilește că, atunci când publici un anunț de vânzare ori de închiriere a unor apartamente sau spații de birouri, investitorii, proprietarii sau administratorii acestora sunt obligați să includă în anunț și informații cu privire la indicatorii de performanță ai clădirii.

Amenzile pot ajunge până la 2.500 de lei (și pornesc de la 1.250 lei), dacă nu e respectată, conform Avocatnet.ro. Obligația de a include informații despre eficiența energetică a clădirii, prevăzută de Legea nr. 372/2005, se aplică de multă vreme. Diferența acum e că sunt în vigoare și sancțiuni. Și acestea sunt valabile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 101/2020. Amenda se poate aplica din 3 august.

Ce înseamnă performanța energetică pentru un apartament de bloc?

„[…] [î]n scopul informării potențialilor cumpărători sau chiriași, investitorul/ proprietarul/ administratorul clădirii/ unității de clădire […] va preciza în anunțurile de vânzare sau închiriere a acestora informații din certificat cu privire la indicatorii de performanță.”
Legea nr. 372/2005

Indicatorii de performanță energetică vizați de această obligație sunt: clasa energetică, consumul total specific de energie primară, indicele de emisii echivalent CO2, și consum total specific de energie din surse regenerabile.

Conform Legii 372/2005, performanța energetică a unei clădiri reflectă consumul de energie necesar pentru încălzirea sau răcirea spațiului, generarea de apă caldă menajeră, ventilare, iluminat integrat ori pentru alte sisteme tehnice ale clădirii.

„[…] o zonă/ o parte a unei clădiri, un etaj sau un apartament dintr-o clădire, care este concepută/conceput sau modificată/ modificat pentru a fi utilizată/ utilizat separat.”
Legea 372/2005 pentru definiția unității de clădire

Nu în ultimul rând, trebuie să știi că aceeași lege impune, de asemenea, o nouă obligație și pentru cei ce auditează clădirile din punct de vedere energetic, respectiv de a transmite autorităților informații energetice relevante despre clădirile pe care le verifică.